Minek jobb lenni elitista sznobnak vagy igénytelen fanboynak?

Újabb nagy válságba kerültem! A listámon a 7-8 pontos animék között annyi különböző szint halmozódott fel, (az éppen 8 pont, éppen nem 8 pont és stb.), hogy már nem tudtam eldönteni két anime miért is van azonos ponton. Ezért újra átalakítottam a pontozásom.
De most már egy egyszerű átskálázás nem volt elég szemléletet is kellett váltanom. Elitista sznobból átalakultam valami átlagos animézővé. (Ennek a kategóriának várok valami frappánsabb nevet. :))

A probléma ott kezdődik, hogy a pontok mellett van jelentés is: 10 – mestermű, 9 – kiváló, 8 – nagyon jó, 7 – jó, 6 – “fine”, 5 – átlagos, 4 – rossz, 3 – nagyon rossz, 2 – szörnyű, 1 – nézhetetlen. Na, és eddig én elitista sznob voltam, és csak azt néztem ami jól esik, tehát nem nagyon néztem olyat, amit nem tartottam jónak.
Tehát maradt 7-10-ig 4 szintem pontozni, és mostanra ez elég kevésnek bizonyult. Nem igazán jelezte a pontozásom, melyik animét is szeretem jobban melyiket kevésbé, mind ott volt a jó, nagyon jó kategória körül.

Emiatt most bele kell szürkülnöm a nagy tömegbe, akik képesek megnézni átlagos animéket is. :S Jó igazából semmi nem változik, csak 7-es helyett 5-ös az alappont, és lényegében egy animét úgy rakok be egy kategóriába, hogy össze hasonlítom két másikkal, egyikkel, aminél biztosan jobb, egy másikkal, aminél biztosan rosszabb, és a kettő közötti pontot adom neki. Most végre jobban tudom árnyalni a preferenciámat.
Az egyetlen dolog, ami zavar, ha valamit véletlenül az kiinduló szint alattinak pontozok, az egyből a rossz kategóriába kerül.
Pedig végig néztem, és az jelent valamit! Én már dobtam 10 pontos animét is!

Ezenkívül, még két kategóriába sorolom, az embereket, ha véletlenül anime listákat nézegetnék. Egyik az igénytelen fanboy, aki szinte mindenre 10 pontot ad. (Bár megjegyzem, az egészségnek ez a hozzáállás tehet a legjobbat, mindenek örülni tud nem stresszeli magát.)
És végül az örök elégedetlenek. Különösen idegesítőek, ha már elején meggyűlölnek valamit, de mégis végignézik azt, és ha még panaszkodnak is közben. -_-#EHH

Az ilyen átlagos animézők, a teljes palettát szokták használni, de nem sok haszna van, mert semmi ízlésük sincs. :P
Legjobban az elitista sznobok, szavai mögötti tényekből lehet tájékozni.
A fanboyok és az elégedetlenkedők túlságosan is szélsőségesek.

Reklámok
Kategória: Anime, Manga, Napló | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) Minek jobb lenni elitista sznobnak vagy igénytelen fanboynak? bejegyzéshez

 1. SaiyaGin szerint:

  “Legjobban az elitista sznobok, szavai mögötti tényekből lehet tájékozni.”

  Ilyen definíció mellett mi másnak is tarthatnám magamat? :D

 2. Mangekyo022 szerint:

  Szerintem az ember jó, ah élvezi az adott animét/mangát, de azért legyenek igényei is.

 3. Dodgers szerint:

  “(Ennek a kategóriának várok valami frappánsabb nevet.)”

  Egyszerű nevet erre a kategóriára jó kérdés faragni, de mentalitás terén talán a “elitista néző, aki közben azért nem felejti el hogy alapvetően szórakozásként érdemes hozzáállni az animézéshez, és nem mint savanyú uborka módra szétcincálandó valamihez” lenne a megfelelő meghatározás szerintem. Természetesen jó dolog az ha az ember képes úgy megnézni valamit, hogy a pozitívumok mellett a negatívumként megélt dolgok felett sem siklik el (függetlenül attól hogy egyik-másik elem mennyire pozitív vagy negatív a számára) és az ilyen jellegű véleményekre ofkorsz hamarabb lehet adni, de azért egyszerűbbé teszi a dolgot az, ha az ember nem ragaszkodik görcsösen a “fapofával megvert, alkalmazkodni képtelen kritikus” szerepkörhöz olyan szinten, hogy kiszívja a kikapcsolódási faktort az egészből. Persze, lehet arról panaszkodni minden egyes évben és szezonban első részek után hogy milyen kevés a néznivaló (és van is ebben valahol igazság, szó se róla), de hobbi révén szerintem nem ennek kéne elsősorban a hobbit domináló tényezőnek lennie, hanem annak hogy az ember megtalálja azt a több-kevesebb címet amivel alapvetően elégedett (a pozitív-negatív tapasztalatok megemlítésével, ofkorsz), a többire pedig vonja meg a vállát. Mondhatnám azt is hogy az elitista sznob kritikusságának és az igénytelen fanboy lelkesedésének a fúzióját tartom az ideálisnak ebben a kérdésben, függetlenül attól hogy az egész hozzászólásomat (és az animunézési tendenciámat) úgy teszi ez a mondat idealistává, ahogy azt illik.

  Ez mondjuk magával hozza azt is hogy érdemes alapvetően rugalmasabb, nyitottabb hozzáállással nekiülni valaminek ahelyett, hogy “csak” egy esetlegesen be nem teljesülő képzetből született elvárás rontson bele az élménybe (ergo alkalmazkodás hiánya), de ahogy az elit sznob vs. igénytelen fanboy kérdésben, itt is érdemes tartani azt az egyensúlyt, amikor az alkalmazkodóképesség nem megy át egy olyan mentalitásba, amikor az illető mindenre 10/10-et dob “mer’ hát anime”.

  • kdanni szerint:

   De ennyi mindent ki tud fejezni egyetlen egy szám? Ha valaki ennyi mindent szeretne elmondani vezessen blogot, vagy legalább mennyen el egy fórumra. (Mint ahogy te is teszed.)
   Én a pontozásra továbbra is tetszési indexként fogok tekinteni, és mindig relatívan nézem a skálát.

 4. Titkos szerint:

  Dodgers kb. mindent elmondott, amit én is írtam volna a témáról. :) Esetleg még annyit tennék hozzá, hogy azért az elitisták szavára én a helyedben nem adnék ennyire meggyőződésesen. Legalábbis már nem egyszer kiderült számomra, hogy a magát “megvesztegethetetlen” kemény kritikusnak beállító ember valójában ugyanolyan hülye fanboy/fangirl ürügyök alapján képes néha fel/le pontozni, hogy az valami csoda. (Az meg a másik, amit szintén Dodgers írt, de én is tapasztaltam, hogy egy részük már régen átment abba a kategóriába, hogy ha kijön egy szezon, egyből ráveti magát majdnem az összes címre, aztán módszeresen “kicsinálja” az összeset, mert szándékosan azt nézi, hol kössön beléjük, miközben az adott sorozat esetleges pozitívumait teljesen figyelmen kívül hagyva.) Az igénytelen fanboyokkal meg őszintén szólva a tököm tele már, mert ők a “minden szart simán lenyelünk” réteg, akik miatt futószalagon gyártják a “másolat másolatának a másolata” típusú animéket, mert ezeket valamiért még csak az sem zavarja, ha kvázi ugyanazt a sorozatot nézik minden szezonban, a készítők csak annyit tesznek, hogy kicserélik a csajok hajszínét, meg ha az egyik sorozatban mecha az alap, akkor a másikban mondjuk catfight lesz és máris úgy vannak vele, hogy “fú, de király új anime, ilyen aztán még soha nem volt!”. :P Én ugyan az átlagos fanhoz sorolnám magamat (aki emellett azért igényli egy bizonyos színvonal megütését), de ha ennyi változatosság elvárása esetleg ma már az “elitista sznob” kategóriába esik, akkor még azt is vállalom. :D

  • kdanni szerint:

   Az egész bejegyzés arról szól, hogy kizárólag a pontozásuk alapján osztom be kategóriába az embereket. És “elitista sznob” nem feltétlenül elitista vagy sznob, csak számomra ez tükröződik a listájáról.

  • kdanni szerint:

   Megnéztem a listád, (és küldtem egy felkérést barátnak).
   A kategória amibe soroltalak: “Az ilyen átlagos animézők, a teljes palettát szokták használni, de nem sok haszna van, mert semmi ízlésük sincs. :P”

   Azaz annyira különbözik az ízlésünk, hogy csak a pontozás alapján nem a te listádról fogok keresgetni valami nézni valót. ;)

 5. Titkos szerint:

  Visszajelöltelek. :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s