Életem története

Emlékszik valaki még a szavazásra, hogy miről írjak bejegyzést, ez is egy lehetőség volt. És kapott is szavazatot! :)
Ez volt a legnagyobb lélegzetű cím a lehetőségek közül, de senki ne számítson egy filozófiai gondolatokkal teli a megvilágosodásomhoz vezető rögös útról szóló nagy regényre, azt későbbre szánom. Most csak azt a részt írom le, ami ahhoz vezetett, hogy most itt blogolok.  :D

Minden a rajzfilmekkel kezdődött…

Gyerekként is sok rajzfilmet néztem, de kis koromban a pár földi csatorna volt az összes lehetőségem ennek kiélésre. De mint mostanában kiderült az akkor sugárzott rajzfilmek között is volt sok anime. Arra az időre nem igazán emlékszem, szóval fogalmam sincs mi lehetett az első anime amit láttam. Barbapapa, Munin vagy esetleg valami amit teljesen elfelejtettem? Szóval nem ez az élmny volt a meghatározó forduló pont életem során. :D

Mikor az általános iskolát kezdtem, már volt kábel tévénk, és rajta rajzfilm csatornák! De németül és később angolul. Ekkor alakult ki a különleges képességem, hogy olyan nyelven is képes vagyok rajzfilmet nézni, amit nem értek meg. (Mára ez eltompult, mert azért minimum egy feliratot megvárok. :D) Azért, hogy egy kis irónia legyen a dologban, az CartoonNetworkot pont akkor kezdték el szinkronizálni, mikor használhatóvá kezdett válni az angol tudásom, és a jó gyakorlási lehetőség elveszett. -_-”
(Mikor megtörtént az átállás egy rövid ideig párhuzamosan ment az angol és a magyar hang sáv. Arra emlékszem, hogy akkor ment a Cubix. Ez az emlék miatt nem tudom nagyon alul pontozni. :))

Mikor általános iskolás voltam volt egy sokkal nagyobb jelentőséggel bíró időszak a magyar anmime törtélemben, a DragonBall és SailorMoon műsoron volt! De én napközibe jártam, és csak tanítási szünetekben láttam őket, és hiába tett az pár epizód is mély benyomást rám, nem változtatta meg az életem. Azt se tudtam, hogy japán művek, igazából nagyon nem is érdekelt akkor még mi honnan jön, ha egyszer ide ért.

Az Y2K túlélése után elvoltam a 3-4 rajzfilm csatornával, de minél idősebb lettem annál jobban zavart, hogy folyamatosan ugyan azt adják újra és újra, főleg az ismétlési koncepció zavart, van olyan csatorna, ahol ugyan azon napon adják le 3x ugyan azt a részt. Eltolva legalább tényleg lehet pótolni a lemaradást.
De legalább ennek az ismétlési politikának köszönhetően, megtudtam nézni úgy sorozatokat a nagyszüleimnél, hogy csak hétvégeken és ünnep napokon jártunk ki hozzájuk. Ilyen volt az akkori FoxKidsen a ShamanKing is. Amiről akkor még nem tudtam, hogy anime, sőt talán azt se tudtam mi az anime. (Ez még fontos jelentőséggel bír későbbiekre nézve.) (Szerintem jó volt a szinkron (relative), és a magyar opt legalább annyira bírom mint az eredetit.)

Viszont egy újabb nagy magyar anime történelmi esemény már tényleg visszafordíthatatlan folyamatot indított el az életemben! Azaz még előtte történt valami. Az /+ elindulása előtt a frekvenciáján az M+ csatorna ment, amin akkoriban néztem az Hallo Hallo-t, (amit most adnak Comedy Centralon). Egyszer az M+-on megláttam, azaz meghallottam valamit ami megváltoztatott mindent. A Slayers Next ed-je, a Jama wa Sasenai.

Ezután elkezdtem nézni a Slayerst az M+-on, de az egyik este az M+ helyett az /+ plusz kísérleti adása indult el, aztán meg végül tényleg beindult a csatorna. Szóval én olyan régen nézem az /+, Animax csatornákat, amilyen régen csak lehetséges. XD

Ezután nem sokkal lett széles sávú internet hozzáférésünk, talán ezért is nem kezdtem vadul letölteni mindent ami csak elérhető volt, mert volt más ami kielégítse a vágyaimat. De szerintem ezért van az is, hogy még mindig nem sok alapművet láttam, amivel illene kezdeni.

Na, de ha megnyílt előttem a világ gyorsan magamba szívtam egy s mást. Az /+ fórum, amire tudom mindenki eltérő módon emlékszik, volt az egyik kiinduló pontom. Viszont onnan letöltő helyekre eljutni, nem volt olyan magától értetődő. ;) De valahogyan eljutottam a Mangazinra.
Ott keresgélve találtam néhány ismerős címet, és amibe elsőnek komolyan belekezdtem és elolvastam az akkor elérhető fejezeteket, nem volt más mint a Shaman King!
Tehát az első manga, amit olvastam a Shaman King!
Az igazság, hogy még a mai napig nem fejeztem be, mert pont emiatt nagyon fontos a számomra és a megfelelő lelki állapotra várok az olvasásához. (Igazából sose jut eszembe.) Pedig, amennyire még emlékszem :),  nagyon szimpatikusak a karakterek, és a sztori se rossz.

És akkor most vagyunk úgy 2006 nyarán. Ezután még sok mindenbe beleolvastam a Magazinon, de ami igazán érdekelt volna az nem volt túl előre haladott állapotba.
Belekezdtem a Narutoba is, és el is olvastam a Magazin lévő fejezeteket, de a Naruto körül akkoriban igen nagy hype volt, és nem akartam én se kimaradni a beszélgetésekből. :) És így a Naruto lett az első manga, amit angolul folytattam tovább, és beértem a japánban aktuális fejezeteket.
Akkor tartott a 317. fejezetnél, erre pontosan emlékszem. Most tart a 570. fejezetnél.
570 – 317 = 253 fejezet olvastam azóta.
Azért így nem nagyon van szívem most abba hagyni.

A Narutot követte a hypeban és nálam is a Bleach. A Blech mangát a 240. fejezet körül értem utol, és 473. után dobtam, (én a 13-14 negatív fejezetet is hozzászámoltam,) tehát többet olvastam hetente várakozva mint, amit egybe el tudtam olvasni.
De Blechnél az anime fontosabb a jelenlegi bejegyzésben, (a magárol akarok egy ideje külön írni, amire szintén lehet szavazni.) A Blech anime első 63 része volt az első (a 2 ilyen alkalomból), amikor valamit lemaratonoztam. Majdnem 3 nap alatt végeztem! (Az első pár részt előbb néztem.) Ez után kezdtem el animéket is leszedegetni. (Ma meg már…)

Következő sorozat a Fullmetal Alchemist volt, amibe bele kezdtem. Én előbb olvastam a mangát, és az első sorozatot nem is láttam a Animaxos premierig. Bár azt se láttam volna. De még van rosszabb is a Shamballa hódítói, ÁHHHH………
Rühellem az animált FMA változatokat, a BH-t csak egy minimálisan de azt is![/OFF]
Na szóval, valahol a 67-69. fejezetnél értem utol, a Briggs-i fejezeteknél. OK, beismerem itt van egy valami, amit megköszönök az animének, hogy észre vette velem. Miles csak azután lett a kedvencem, miután Nakai Kazuya hangján szólalt meg a fejemben. :D

Ezt következő sorozat a One Piece, ezt tudom, hogy 2006-2007 szilveszter körül olvastam. 435. fejezet körül értem be. Most tart a 653-nál, tehát valamivel több 200 fejezetet olvastam hetente várakozva.

Aztán jött a Death Note, aminek az első felét egyszer, de második felét kétszer elolvastam. És jobban is szeretem a második részét. L-ben van valami, ami miatt önálló karakterként ki nem állhatom, a történetben elfoglalt helyével nincs bajom, de amúgy rühellem. (És amit még jobban rühellek, ha L avatárt használó emberekkel akadok össze fórumokon, és ezt csak az tudja fokozni, ha illetőről kiderül, hogy 12 kislány. (Azt meg se említem, ha illető az emotikonokat elvetemült módon használja, az mennyire tud kiborítani.)) (Újabb zárojeles megjegyzés az L iránti negatív érzelmeimhez, a Bakuman.-ban minden karakter szemben ezt érzem, különösen Eiji iránt, ezért is dobtam, a sorozatot, és képtelen vagyok megérteni hogyan lehet valakinek pont az a kedvenc mangája.)

A következő maga szintén nagy jelentőséggel bír az életben.
Ez nem más mint az Air Gear! Ez az első manga, amiről nem hallottam semmit korábban, csak bele olvastam, és szerelem volt első látásra. Akkor el is olvastam az összes elérhető fejezetet. Az 150 fejezet volt. Viszont a 150. fejezet körül volt sok korábbi hazugság, megtévesztés és nagyotmondás tisztázása, ami mellett kicsit elsiklottam, a heti rendszerességre való áttérés közben, így sokáig kicsit homályos volt minden, ezért újra kellett olvasni párszor a sorozatot, hogy minden a helyére kerüljön.
Air Gear nem könnyű olvasmány, sokan azt mondják ez amiatt van, mert OG! nem tud írni, de nekem OG! pont ezen hiányossága a kedvencem az egész sorozatban. Én kifejezetten szeretem, hogy vannak hazugságok, nagyotmondások, csúsztatások a történetben. És amikor végre minden a helyére kerül, az kisebb katarzisként szokott érni, ami szintén szeretek.
Azóta is olvasom a AG-t, ami most tart a 341. fejezetnél. Kb. 190 fejezet.

Ezután jött a School Rumble még 207 tavaszán. Itt is összezavart kicsit a heti olvasásra való áttérés, ráadásul nem is jött ki fejezet minden héten. Így a befejezés is kicsit hirtelen ért. De újra olvasás után, azt mondom, hogy a befejezés is tökéletes!
Tenma karakter fejlődése a végén nagyon jól jött ki, és vissza küzdötte magát főszereplővé a szememben. :) Harima szerelmi életét racionális módon nem is lehet volna rendezni, ez a nesze semmi fogd meg jól nem volt annyira rossz. Végül is eljegyezte Erit vagy mi, Yakumoval él együtt, de még mindig Tenmat hajszolja, innen mindenki azt a részt fantáziálja tovább, ami neki jól esik. Mikoto, Akira és Hanai, meg a többi Hanai fangirl és Miko-chan fanboy szerelmi dodekaédere, szintén túl irracionális volt más megoldáshoz.
Az eredeti záró fejezet volt az, ami egy osztály találkozóval záródott, és nem a Z, igaz? Szerintem ez jobb volt. Egy közép iskolás osztályban azért a valóságban is van valami szerelmi dodekaéder szerűség, még ha nem is ennyire kesze-kusza. És szerintem még pont a racionális mennyiségű pár maradt együtt, vagy jött később össze.

Innen már nem vagyok biztos a dolgokban, de valahol itt olvastam bele először a Gintama mangába, de a nagyobb komoly arcok közül egyik se volt be scannelve, így annyira maradandót nem alkotott. De azóta is a kedvenceim azok a fejezetek, amiben a Shinsengumi és Yorozuya együtt piknikeznek, és a tűzoltó lányos fejezetek, és ezek meg is vannak a polcomon. :D

2007 nyarán kezdtem bele az Eye Shield 21-be és a Faery Tail-be.

Eddig emlékszem, és innentől nagy munka lenne kiszámolni, főleg mivel bezárt az OneManga, és oda történő feltöltés dátumából tudnám meghatározni az időpontokat. Az újabb online readerek akkori fejezetei még nem a megjelenés időpontjában lettek feltöltve. Majd egyszer megpróbálom a Baka Updates segítségével, az még talán pontosabb, csak úgy körülményesebb is.

A következő fontos állomás, 2008-ban az érettségi szünetem. Ahol nem a tanulás játszotta a főszerepet. XD
Akkor tartottam a második nagy maratoni anime nézést az életemben. Több mint 100 Gintama epizód. (Abban nem vagyok biztos, hogy hány epizódot néztem meg egynél többször.)
Ennek ellenére jól sikerült a érettségim. Minden 5-ösre, kivéve a magyar, a helyesírásom és fogalmazásom miatt, de ez szerintem azt, aki olvassa a blogomat nem éri meglepetésként. XD

Az első egyetemi évem végén a vizsga időszakot gyorsan letudtam, és így mikor mindenki nagyon elfoglalt volt nekem nem volt semmi dolgom, így akkor behoztam még 3-4 elég nagy fejezet számú manga sorozatot.
Ja még az első egyetemi félév alatt olvastam a Negimát! először, másodszor és harmadszor. (Ennek semmi köze ahhoz, hogy nem volt mit csinálnom a vizsga időszakban. XD)

Bakuman is valamikor 2008 végén indult, én a 3. fejezetnél értem be. ;) És a Bakumannal együtt ismerté vált a Shounen Jump rangsorolási rendszere is, és nagy beszélgetési témát jelentet, hogy milyen sorozatokat törölnek, vagy raknak be a magazinba. És ezt úgy lehetett igazán megérteni, ha ember minél több sorozatot követ. 2009 elején volt egy alkalom, amikor 3 sorozat kivételével mindből up-to-date voltam. Ez önmagában 17-19 sorozatot jelentet. Azért most se vagyok sokkal alatta, de annyira nem töröm magam emiatt.
És azóta realizálódott bennem, hogy a Shounen Magazin közelebb áll az ízlésemhez mint a Jump, csak abból a sorozatok, nem annyira felkapottak. :(

Főleg futó manga sorozatokba kezdtem bele, és most is azokba kezdek, szeretem kivárni azt az egy hetet vagy hónapot a fejezetek között. És követek annyi sorozatot, hogy olyan 3-4 fejezet minden napra jut egy héten még így is. Viszont egy idő után, lehetetlenné vált fejben tartani a fejezetszámokat ahol tartottam, főleg ha egy sorozat rendszertelenül jött ki.
Egyszer az animax fórumon összeírtam magazinok szerint, hogy milyen sorozatokat is követtem akkor, (de jó lenne beilleszteni ide), és én is megrémültem. Na akkor regisztráltam MAL-ra, hogy le legyen jegyezve miből éppen hol tartok. Azaz akkor még a fejezeteket nem is jegyeztem fel, csak később.

Szintén valahol abban az időben kezdtem el nézegetni az aktuális japán anime szezonból az animéket. Itt is jobban be jön a futó sorozatok követése, mint a befejezett sorozatok lemaratonozása.

A tervezett listám, a regisztráció óta nem nagyon változott, tehát se nem adtam hozzá se nem néztem meg róla sok mindent. De a fejemben egy elképesztő méretű lista torlódott össze, amit talán egy bejegyzésben tisztázni is kéne. A legutolsó tétel, egy Cowboy Bebop rewatch eredeti nyelven, mert megtudtam, hogy Vicious hangja nem más mint Wakamoto Norio! A magyarban meg pont az ő hangját b@$zták el többszörösen is!!!! Ja, és a CB film meg a lista túloldalán lehet valahol.

A MAL-on az anime és manga logom elmentését tettem közzé az ottani blogon, de ott a blog funkció nem volt annyira kényelmes, és nem ért el annyi embert mint itt. Ezért költöztem a WP-re.

Azóta mi történt nem nagyon tartom fejben, mert meg van írásban, azaz inkább képekben. Nekem az egyes hetekhez tartózó mappákban tárolt képek többet mondanak, mint a bejegyzés szövege, de találtam már olyat korábbi bejegyzésekben, amit teljesen elfejetem volna, ha nem írom le.

És akkor egy kis jelen: Ma, azaz tegnap megnéztem a Steins;Gate-ből 9 epizódot. Ez lehet, hogy beillik életem 3. nagy maratonjának? Egyáltalán van értelme annak, hogy jelen, múlt, jövő? Azok állandóak, vagy képlékenyek? Élek én valójában, vagy csak a pokol és az élet között vergődöm? Jaj, ez az utolsó a Texhnolyze-ból maradt.

Most egy kicsit rá éreztem, hogyan is kéne befejezett sorozatokat végig nézni, viszont nemsokára kezdődik az első Msc félévem felsőbb matekkel és egyéb nyalánkságokkal. Hát nagyon kíváncsi vagyok mit hoz a jövő. Mennyit tudok animézni, és mangát olvasni? :D

Reklámok
Kategória: Anime, Manga, Napló
Címke: , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Életem története bejegyzéshez

 1. Junchi szerint:

  Minden a rajzfilmekkel kezdődött…

  Most elképzeltelek, ahogy ott fekszel abban a bizonyos székben és melletted a terapeuta, aki szorgalmasan jegyzetel. :3

  Amúgy jól tolod. :D Én ilyet mondjuk, ha fenyegetnének, se tudnék írni, mert már gyak arra sem emlékszem, mit néztem fél évvel ezelőtt (na jó, az első letöltött animéimre bezzeg igen :D). Mangákra meg aztán pláne nem… ^^””

  A legutolsó bekezdés amúgy rám is igaz, azzal a különbséggel, hogy nekem a második MSc-s félévem jön és a tanmenetet elnézve nekem is lesznek szaftos-zamatos, horribilis nevű óráim. Na, de majd csak túléljük valahogy és utána röhögünk az egészen. Mint most az előző féléven.

  S;G-ből meg láttam, már csak 5 részed van hátra. Hajrá! ; ) (Véleményezni majd ne felejtsd el fórumon vagy itt blogon, mert kíváncsi vagyok a véleményedre.)

  • kdanni szerint:

   Befejeztem a S;G-t! Az Aoin már írtam róla, de a blogra is biztos írok még pár személyesebb élményt vele kapcsolatban. :D

 2. Bütyök szerint:

  Húúú, gratulálok! :) Akkor se bírnék így visszaemlékezni, ha fizetnének érte. :)
  De azért örömmel olvasom, hogy az érettségi időszak nem csak nem nekem nem szólt a szorgalmas tanulásról. ^^ Esetemben mondjuk az egész akkor kezdődött. Már akkor se csíptem a történelem tételeket, mai napig áldom a szerencsémet. A honfoglalás után semmit nem tudtam volna, talán még a szabadságharcba belebuktam volna. De a YYH, Slayers, meg ami még akkoriban ment esténként, valahogy csak érdekesebbnek bizonyult. :)
  Jó is nosztalgiázni. :)

  Sok sikert az Msc-hez! :)

 3. kdanni szerint:

  A letöltött animékre nem emlékszem én sem. A mangáknál azt mindig megtudom mondani ~5 fejezet pontosságra hol értem be, és onnan a fejezet megjelenési dátumát tudom visszakeresni. De ezek csak futó sorozatoknál működnek.
  Amelyik mangákat részlesen kifejtettem a Fairy Tailig, azok voltak elsők amibe bele kezdtem, kicsit tényleg közelebb állnak a szívemhez, és azért emlékszek rájuk.

  A többi része akkor ihletődött, amikor fórumokon ilyen első animés, mangás élmény topicokat nézegettem. De ha már annyira unatkoztam, hogy ezen kezdtem el gondolkozni, akkor sose volt előttem gép, hogy leírjam, így csak fejemben gyűlt az anyag. :D
  Elég régóta össze van már állva a bejegyzés, ezért is tettem fel a szavazásra a címet, de csak most jött ki belőlem. (9 résznyi S;G kellett hozzá. :D)

 4. Leara szerint:

  Hú, hát én ennyi mindenre nem emlékszem XD. Arra viszont igen, hogy a suliban sokan nézték az Inuyashát és kíváncsiságból én is belenéztem… aztán megtetszett és pont valamikor akkoriban lett itthon netem, szóval később letöltöttem és úgy néztem végig. A másik, amire emlékszem, hogy utána az Elfen lied volt az első, amit letöltöttem… akkor még a Google kb. két oldalnyi képet dobott csak ki rá, azok alapján meg tökre tetszett a rajzolása is :D (igen, mindegyiken az aranyosan mosolygó Nyuu volt). Ezután nem tudom miket néztem, a következő amire biztosan emlékszem, az az, hogy a Fullmetal Alchemist volt az első olyan sorozat, amire ténylegesen azt tudtam mondani, hogy az eddigi kedvencem és utána egy ideig nem is találtam olyan sorozatot, ami annyira le tudott volna kötni :D.
  Mangákkal kapcsolatban viszont ennyire sem emlékszem. Az is lehetséges, hogy az FMA manga volt az első, amibe belekezdtem, mert a movie nagyon nem tetszett, ezért inkább a manga felé fordultam, hátha ott valami olyan befejezést kapok, ami jobban tetszik (és így is lett :D).

 5. Visszajelzés: 3 hét amiből 2 nagyrészt Skyrimezéssel telt | Kdanni blogja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s